2010. gada 17. februāris

Pievienotā vērtība ikdienas administratīvajos darbos

Patika Artūra Ernštreita raksts http://www.diena.lv/lat/business/blog/arturs-ernstreits/vai-tavs-darbs-sodien-radija-vertibu.
Citāts:  "Ja mēs uzdotu jautājumu šīm organizācijām (t.sk. uzņēmumiem), kāds ir to pastāvēšanas mērķis, domāju mēs saņemtu neviennozīmīgas vai neskaidras atbildes. Virkne uzņēmumu noteikti atbildētu, ka pastāvēšanas mērķis nav nekas cits, kā peļņas radīšana. Valsts un pašvaldību iestādēm varētu būt problēmas vispār atbildēt uz šādu jautājumu. Šķiet, mūsu kopējā problēma ir izpratnes trūkums par to, kas ir organizācija un kas ir tās fundamentālais pastāvēšanas mērķis.
Cilvēki sadarbojas kopā organizācijās tieši viena iemesla dēļ, lai kopā radītu vērtību, kura būtu lielāka par katra indivīda atsevišķi radīto kopsummu. Vērtība nav nekas abstrakts – tie ir produkti vai pakalpojumi. Cik lielu šo vērtību mēs radīsim, tik – varēsim atļauties tērēt. Vērtību rada gan uzņēmumi, gan nevalstiskās un valstiskās organizācijas. Mūsu problēma ir tā, ka šī gala vērtība nekalpo par "izejas punktu" mūsu katra ikdienas darbā.
Pirmkārt, mēs fokusējamies uz instrumentiem, nevis nepieciešamo vērtību. Nevienam nav vajadzīgs urbis, bet gan caurums sienā. Nevienam nav vajadzīga skola, bet gan ir nepieciešami izglītoti jaunieši. Otrkārt, mēs fokusējamies uz atalgojumu, nevis uz to kā radīt vērtību, par kuru kāds mums materiāli pateiksies." citāta beigas.
Paskatoties uz organizācijas darbību iekšienē, un paturot prātā, ka lai arī ko es daru, tam būtu jādod kāda pievienotā vērtība, gribas paskatīties uz pierastām lietā. Piemērām, praksi prasīt rakstīt atskaites par to, ko tu darīji, veidot neskaitāmus sarakstus u.tt. Pamēģiniet pajautāt ser "Kāda tam ir pievienotā vērtība?" atkārtojiet šo jautājumu vēl un vēl, pirms izlemt, ka "jā, šī atskaite ir vajadzīga".
Raksta pilns teksts: http://www.diena.lv/lat/business/blog/arturs-ernstreits/vai-tavs-darbs-sodien-radija-vertibu

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru